Αναγραφή αλλεργιογόνων συστατικών

Αναγραφή αλλεργιογόνων συστατικών στις ετικέτες των προσυσκευασμένων τροφίμων

Από την 13η Δεκεμβρίου 2014 είναι υποχρεωτική η αναγραφή των αλλεργιογόνων συστατικών στις ετικέτες των προσυσκευασμένων τροφίμων.

Η αναγραφή θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση σε κάποιο συστατικό να μπορούν να αναγνωρίζουν το συστατικό αυτό με ευκολία.

Τα πιο συνηθισμένα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες είναι:

  • Σιτηρά με γλουτένη (σιτάρι , κριθάρι, σίκαλη, βρώμη κλπ)
  • Ψάρια
  • Οστρακοειδή
  • Αυγά
  • Φιστίκια
  • Σόγια
  • Λακτόζη
  • Μουστάρδα
  • Σπόροι σησαμιού
  • Κάρι
  • Σέλινο

Τα παραπάνω συστατικά οφείλονται για το 90% των αλλεργιών.

Για τον λόγο αυτό η αναγραφή των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες θα πρέπει να είναι με σαφή διάκριση και ευδιάκριτα. Έτσι η ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να είναι με σαφή διάκριση  όπως : BOLD , UNDERLINE , INVERSE  και με συγκεκριμένο μέγεθος γραμματοσειράς.

Οι νέας γενιάς ζυγοί λιανικών πωλήσεων, DIGI, με εκτυπωτή αυτοκόλλητης ετικέτας έχουν την δυνατότητα να εκτυπώνουν στην ετικέτα οποιασδήποτε διάστασης, τα αλλεργιογόνα συστατικά στα προσυσκευασμένα τρόφιμα που απευθύνονται στις αλλαντοποιίες , μονάδες παραγωγής κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, αρτοποιία, ζαχαροπλαστεία, κατεψυγμένα αλιεύματα κλπ.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί. Θα διατηρηθεί στης λίστες επικοινωνίας μας, σύμφωνα με τους όρους της ιστοσελίδας.

Εγγραφή στο newletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μένετε ενήμεροι για τα τελευταία τεχνολογικά μας νέα!